Symboliek

Tang Soo Do logo tangsoodo samjoko
Het logo van onze vereniging zit, net als veel andere logo’s, vol met symboliek; bouwstenen met een extra betekenis die belangrijk voor ons zijn en die we graag willen uitdragen. Op deze pagina vind je tekst en uitleg.

 

kraai1) Samjoko: mythisch wezen uit de Oosterse en Koreaanse cultuur. De drie-potige kraai vertegenwoordigt de zon (leven) en kracht. In de Koreaanse mythologie staat de Samjoko boven de Draak en de Fenix, andere mythologische wezens. De Samjoko was onder andere het symbool van de Goguryo dynastie in het oude Korea. De drie poten van de kraai staan voor de drie oprichters en instructeurs: Roan, Jesse en Peter Wassenaar.

tang soo do

De drie-potige kraai, geflankeerd door de draak en de fenix. Antieke muurschildering uit Korea.

2) Korenaar. De korenaar heeft diverse betekenissen. De aar staat voor ‘thuis’, Samjoko biedt een thuis voor alle leden. Ook staat de aar voor liefde en toewijding (voor de sport) persoonlijke groei en (geestelijk) voedsel. De twee aren bestaan gezamenlijk uit 14 losse onderdelen, de 14 stappen (examens) die je aflegt tot en met het uiteindelijke doel: de Master graad. Bovenal vertegenwoordigt de aar ‘natuur’ – eenwording met de natuur is het ultieme doel van de martial artist.

koren

3) De Master-band: Het behalen van je zwarte band is natuurlijk het doel van je training, en dat vraagt doorzettingsvermogen en discipline. Maar daarna houdt het niet op; het behalen van de 4de dan, de master titel, is een doel op zich.

masterbelt

Kleuren: Het logo is opgebouwd uit 4 kleuren; het rood, wit en blauw uit de Koreaanse vlag (taegeukgi) en ‘midnight blue’ – een heel donkere kleur blauw. Zwart is een kleur waaraan niets kan worden toegevoegd en in de Koreaanse cultuur staat de kleur zwart voor perfectie. Aangezien wij mensen nooit perfect kunnen zijn en altijd nieuwe dingen kunnen leren wordt donkerblauw gebruikt. Midnightblue symboliseert de ambitie om je te blijven ontwikkelen en leergierig te blijven. De ‘zwarte band’ in Tang Soo Do is in werkelijkheid dan ook donkerblauw.

koreanflag

 4) Um Yang: Het symbool (taegeuk) in het midden kennen we beter als het Yin & Yang symbool. Het symboliseert elkaar versterkende krachten, tegenpolen die elkaar nodig hebben zoals hoog / laag, hard / zacht, man / vrouw, vuur / water. Het symbool, bekend uit onder het boeddhisme en Tao, staat voor de oerkracht van het bestaan. In de Koreaanse vlag wordt het symbool afgebeeld met rood boven en blauw beneden, de variant in het Samjoko logo staat voor “jonge yang , lente, ochtend, zonopkomst”

yinyang

5) Cirkel: de cirkel die het logo omsluit staat voor eenheid, wijsheid en cyclische groei. Er is geen begin en geen eind, alles is een continu proces en voortdurend in beweging. De cirkel versterkt het gevoel van veiligheid en samenzijn.

6) Korean Karate: De tekst in het Koreaans geschreven ( 당수도 ) en de Engelse ‘vertaling/verduidelijking’. Tang Soo Do is een relatief onbekende sport met veel gelijkenissen met karate. De oorspronkelijke Koreaanse verdedigingskunst Soo Bahk Do heeft zich ontwikkeld onder invloed van het Japanse karate en het tangsoodoChinese Kung Fu. Letterlijk betekent Tang Soo Do: “De Weg van de Chinese Hand”. Het is onze missie Tang Soo Do in en buiten de regio bekender te maken en onze kennis en vaardigheden te delen.